26 ФЕВРАЛЯ ПОНЕДЕЛЬНИК Седмица 2-я Великого поста Постный календарь. Глас 5-й

26 ФЕВРАЛЯ 2018 года в Богородице-Рождественском храме района Аблакетка состоялось  утреннее Богослужение посвященное в честь и  память Прп. Мартиниа́на Кесарийского (Палестинского) (V);свт. Серафи́ма (Соболева), архиепископа Богучарского (1950).

Прпп. Зо́и и Фоти́нии (Светла́ны) (V)прп. Евло́гия, архиепископа Александрийского (607–608)прп. Симео́на Мироточивого, в миру Стефа́на Неманя, царя Сербского (1200). Собор Омской Митрополии

Сщмчч. Васи́лия Триумфова и Гаврии́ла Преображенского, пресвитеров (1919)сщмч. Сильве́стра (Ольшевского), архиепископа Омского (1920)сщмчч. Зоси́мы ТрубачеваНикола́я ДобролюбоваВаси́лия ГорбачеваИоа́нна ПокровскогоЛео́нтия ГримальскогоВлади́мира ПокровскогоПарфе́ния ГрузиноваИоа́нна КалабуховаИоа́нна КосинскогоМихаи́ла Попова, пресвитеров и Евге́ния Никольского, диакона, прмцц. А́нны КорнеевойВе́ры Морозовой и Ири́ны Хвостовой, послушниц, мч. Па́вла Соколова (1938).

Икона Божией Матери: Долисская (Долинская).

Как вре­мя, так и ме­сто яв­ле­ния До­лис­ской ико­ны Бо­го­ма­те­ри не из­вест­ны.

Бо­жия Ма­терь на ней изо­бра­жа­ет­ся с Мла­ден­цем Иису­сом, си­дя­щим у Нее на ле­вой ру­ке. Лик Бо­гом­ла­ден­ца об­ра­щен не к ли­ку Бо­го­ма­те­ри, а в про­ти­во­по­лож­ную сто­ро­ну. В кни­ге «Но­вое небо» со­дер­жит­ся сле­ду­ю­щий рас­сказ. Во фран­цуз­ской зем­ле, на ме­сте, на­зы­ва­е­мом «До­лис», на­хо­дит­ся сде­лан­ное из кам­ня изо­бра­же­ние Пре­чи­стой Де­вы Бо­го­ро­ди­цы. Од­на­жды два че­ло­ве­ка ста­ли из­де­вать­ся над этим изо­бра­же­ни­ем. Один из них в сво­ем без­рас­суд­стве до­шел до та­кой дер­зо­сти, что схва­тил ка­мень и бро­сил его в об­раз Бо­го­ма­те­ри. Силь­ным уда­ром кам­ня бы­ла от­ло­ма­на ру­ка Пред­веч­но­го Мла­ден­ца. Она упа­ла на зем­лю, и тот­час же из пле­ча Мла­ден­ца вы­шла кровь, как у жи­во­го че­ло­ве­ка. Бро­сив­ший ка­мень был стро­го на­ка­зан за свое из­де­ва­тель­ство: он тут же упал на зем­лю и умер. Дру­гой, хо­тев­ший ему ока­зать по­мощь, так­же умер на дру­гой день.

ПРЕПОДОБНОМУ МАРТИНИАНУ КЕСАРИЙСКОМУ (ПАЛЕСТИНСКОМУ)

Тропарь преподобному Мартиниану Кесарийскому (Палестинскому) , глас 8

Пла́мень искуше́ний слез тече́ньми погаси́л еси́, блаже́нне,/ и, морска́я вол­не́ния, и звере́й стремле́ния обузда́вый, взыва́л еси́:// препросла́влен еси́, Всеси́льне, огня́ и бу́ри спасы́й мя.

Кондак преподобному Мартиниану Кесарийскому (Палестинскому) , глас 2

Я́ко подви́жника благоче́стия иску́сна,/ и страда́льца произволе́нием честна́го,/ и пусты́ни жи́теля и все́льника,/ в пе́снех досто́йно восхва́лим Мартиниа́на присночестна́го:// той бо зми́я попра́.

Молитва преподобному Мартиниану Кесарийскому (Палестинскому)

О, свяще́нная главо́, преподо́бне о́тче, преблаже́нне а́вво Мартиниа́не! Не забу́ди убо́гих твои́х до конца́, но помина́й нас всегда́ во святы́х и благоприя́тных моли́твах к Бо́гу: помяни́ ста́до твое́, е́же сам упа́сл еси́, и не забу́ди посеща́ти чад твои́х моли́ за ны, о́тче свяще́нный, за де́ти твоя́ духо́вныя, я́ко име́яй дерзнове́ние к Небе́сному Царю́: не премолчи́ за ны ко Го́споду, и не пре́зри нас, ве́рою и любо́вию чту́щих тя: помина́й нас недосто́йных у Престо́ла Вседержи́телева, и не преста́й моля́ся о нас ко Христу́ Бо́гу, и́бо дана́ тебе́ бысть благода́ть за ны моли́тися. Не мним бо тя су́ща ме́ртва: а́ще бо те́лом и преста́вился еси́ от нас, но и по сме́рти жив сый пребыва́еши, не отступа́й от нас ду́хом, сохраня́я нас от стре́л вра́жиих и вся́кия пре́лести бесо́вския и ко́зней диа́вольских, па́стырю наш до́брый. А́ще бо и моще́й твои́х ра́ка пред очи́ма на́шима ви́дима есть всегда́, но свята́я твоя́ душа́ со а́нгельскими во́инствы, со безпло́тными ли́ки, с Небе́сными си́лами, у Престо́ла Вседержи́телева предстоя́щи, досто́йно весели́тся, ве́дуще у́бо тя вои́стину и по сме́рти жи́ва су́ща, тебе́ припа́даем и тебе́ мо́лимся: моли́ся о нас Всеси́льному Бо́гу, о по́льзе душ на́ших, и испроси́ нам вре́мя на покая́ние, да невозбра́нно пре́йдем от земли́ на Не́бо, от мыта́рств же го́рьких, бесо́в возду́шных князе́й и от ве́чныя му́ки да изба́вимся, и Небе́снаго Ца́рствия насле́дницы да бу́дем со все́ми пра́ведными, от ве́ка угоди́вшими Го́споду на́шему Иису́су Христу́: Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, честь и поклоне́ние, со Безнача́льным Его́ Отце́м, и с Пресвяты́м и Благи́м и Животворя́щим Его́ Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

СВЯТИТЕЛЮ СЕРАФИМУ, АРХИЕПИСКОПУ БОГУЧАРСКОМУ

Тропарь святителю Серафиму, архиепископу Богучарскому, глас 4

Боже́ственною ре́вностию при́сно распала́емь,/ Правосла́вия столп яви́лся еси́ в Софи́и граде возсия́в,/ и благоче́стием твои́м мно́гия лю́ди ко Христу́ приве́л еси́,/ па́стырю до́брый, святи́телю Серафи́ме,// моли́ Христа́ Бо́га, спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак святителю Серафиму, архиепископу Богучарскому, глас 4

Вознесы́йся на высоту́ смиренному́дрия,/ благоче́стия учи́тель яви́лся еси́,/ Правосла́вия побо́рниче и стра́нных предста́телю,/ мона́шествующих похвало́ и па́стырю изря́дный./ Те́мже любо́вию зове́м ти:// ра́дуйся, Серафи́ме чудотво́рче.

Молитва святителю Серафиму, архиепископу Богучарскому

О, чудотворче предивный, святителю отче Серафиме! Ты, еще жив сый, реклеси верным: яко аще улучу дерзновение у Господа, не оставлю вас сирых. Сего ради, поминающе глаголы твоя и дела милосердия твоего в жизни временней, любовию припадаем и усердно просим: молися непрестанно у Престола Царя Славы о всех нас, ближних и дальних, присных и странных, немощных и грешных, любовию почитающихтя. Ты от младенства благодатию Божиею просвещен был еси, в юности же ум совершенный стяжав, юноши и девы умудрил еси. Достигше же мужеска возраста, усердный делатель Божественных добродетелей явился еси. Сего ради утверди и нас во благоугождении Богу и, яко пастырь добрый изрядно еже овцы Христовы упасл еси, настави нас на путь покаяния. Яко светильник Света Истиннаго просвети нас и сохрани от заблуждений и соблазнов мира сего, и, яко чудотворец дивный, не престай являти милость свою всем, с любовию притекающим к тебе. Пастырю добрый, не остави паству в землях Болгарской и Русской и инуде сущей. Буди скорый помощник призывающим тя от всех концев земли, да прославится неизреченное милосердие Пастыреначальника и Господа нашего Иисуса Христа, присно прославляемаго и спокланяемаго со Безначальным Его Отцем, и Всесвятым, и Благим, и Животворящим Его Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

ПРЕПОДОБНОМУ СИМЕОНУ МИРОТОЧИВОМУ

Тропарь преподобному Симеону Мироточивому, глас 3

Боже́ственною благода́тию просвети́вся,/ и по сме́рти показу́еши све́тлость жития́ твоего́,/ источа́еши бо ми́ро благоуха́ния/ притека́ющим к ра́це моще́й твои́х,/ и лю́ди твоя́ наста́вил еси́ к све́ту Богоразу́мия,/ Симео́не о́тче наш,/ Христа́ Бо́га моли́// дарова́ти нам ве́лию ми́лость.

Кондак преподобному Симеону Мироточивому, глас 6

А́нгельское возлюби́в на земли́ житие́,/ миродержа́ние и мир оста́вив,/ поще́нием Христу́, Симео́не, после́довал еси́,/ к Нему́же лю́бящих тя апо́стольски наста́вил еси́, вопия́:// возлюби́те Бо́га, я́коже Он возлюби́ нас.

СВЯЩЕННОМУЧЕНИКУ СИЛЬВЕСТРУ (ОЛЬШЕВСКОМУ), АРХИЕПИСКОПУ ОМСКОМУ

Тропарь священномученику Сильвестру (Ольшевскому), архиепископу Омскому, глас 4

И нpа́вом пpича́стник,/ и пpесто́лом наме́стник апо́столом быв,/ дея́ние обpе́л еси́, Богодухнове́нне,/ в виде́ния восхо́д,/ сего́ pа́ди сло́во и́стины испpавля́я,/ ве́pы pа́ди постpада́л еси́ да́же до кpо́ве,/ священному́чениче Сильве́стре,/ моли́ Хpиста́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.